Targi Wiatr i Woda na wodzie 2015: podsumowanie od kuchni

2015-08-07 13:50 Bartosz Lisek / sailcook.com

Dziesiąta, jubileuszowa edycja targów odbyła się w dniach 30 lipca – 02 sierpnia 2015 roku, oczywiście w Gdyni. Cztery dni zostały dość równo, mniej więcej po połowie, obdzielone słotą i upałem, tym razem obdzielałem i ja, ale nie sam.

W całej mojej skromności postanowiłem odbiec nieco od znanej z zeszłego roku formy warsztatowej i zamustrowałem na jachcie Uttern T62 jako kuk. Jaki człowiek – skromny i uczynny – takie menu, a w nim grzanki ze śledziowym tatarem, z krewetkami w pietruszkowym pesto, z paprykarzem własnej roboty oraz ostrygi z domowym sosem. Wszystko skromnie podane na naczyniach z otrąb pszennych, proszę spojrzeć na zdjęcia, powspominać i w kambuzowym lub domowym zaciszu wypróbować załączonych poniżej przepisów.

Ze stałych bywalców związanych z kulinariami zabrakło Pana Cytrynki i jego cudownego wyciskacza, a najbardziej dzbanków z sokiem z cytryny, który tak bardzo pomagał nam wszystkim w codziennym starcie. W tym roku zamieniono Pana Cytrynkę na oscypki, bądź co bądź miły akcent górski dla miłośników wiatru i wody. W klubie wystawców, niezmiennie od kilku lat posterunek trzymała Pani Sylwia, zawsze uśmiechnięta i rozgadana, tym razem proponowała do kawy pysznego Agrestowca.

Tatar śledziowy

Składniki

500g śledzia a'la matias
100g białej lub czerwonej cebuli
100g ogórków kiszonych
pieprz młotkowany

Przygotowanie

1. Śledzia namocz w zimnej wodzie jeśli jest solony. Takiego z zalewy olejowej nie trzeba moczyć, ale jak kto lubi, to mu nie bronię.
2. Cebulkę i ogórki posiekaj bardzo drobno.
3. Śledzia odsącz, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj lub pokrój w drobną kostkę.
4. Wymieszaj wszystko razem, dopraw pieprzem i odrobiną oliwy dla poślizgu.

Najlepiej smakuje na grzankach z masłem czosnkowym i mieszanką sałat. Popijane dobrze schłodzoną... herbatą.

Paprykarz domowy

Składniki

1kg fileta białej ryby najlepiej dorsza lub czarniaka
2 duże cebule
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
3 ząbki czosnku
2 świeże chilli
10g świeżego imbiru
200g suchego ryżu parboiled
400ml koncentratu pomidorowego
100ml oleju rzepakowego
1 cała natka pietruszki
2 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz młotkowany

Przygotowanie

1. Filety pozbaw skóry i dużych ości. Zmiel w maszynce lub posiekaj drobno.
2. Ugotuj ryż na sypko.
3. Cebulę pokrój w niedużą kostkę, chilli, imbir i czosnek posiekaj drobno. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
4. Na zimny olej wrzuć kolejno chilli, czosnek i imbir. Następnie cebulę, pietruszkę i marchew. Usmaż do miękkości.
5. Dodaj zmieloną rybę i ryż. Przemieszaj i dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy.
6. Smaż około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem młotkowanym.

Z takim paprykarzem można cuda robić, a najlepiej go po prostu zjeść. Jeśli nie zjecie całego przy jednym posiedzeniu można go wsadzić do słoiczków i pasteryzować. O pasteryzacji pisał kiedyś  Zbigniew Klimczak, polecam.

Pesto z pietruszki

Składniki

2 natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 do 2 szklanek oliwy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Oddziel liście pietruszki od gałązek i wrzuć do ręcznej szatkownicy lub blendera.
2. Dodaj obrane ząbki czosnku.
3. Zalej oliwą do połowy i zmiksuj dokładnie.
4. Dopraw solą i pieprzem.

W tym pesto marynowałem świeże krewetki obrane ze skorupki i grillowałem po 2 minuty na jednej stronie. Tendencyjnie układałem krewetki na grzance z masłem i rukolą. Już nie pamiętam, czym popijaliśmy. Dni były długie i słoneczne.

Wszystkim, którzy odwiedzili mnie na targach dziękuję za obecność i pozostawione słowa. Mam nadzieję, że inspiracja pozostanie w Was na długo i na nawet niewielkim jachcie zaskoczycie swoich gości czymś wykwintnym i prostym w wykonaniu, a jeśli nie, chętnie przyjadę i coś pysznego zmontujemy razem. Do zobaczenia za rok!

Szukasz więcej przepisów kulinarnych, przydatnych trików kambuzowych? Czytaj regularnie na SailCook.com!

Żeglarski kambuz
Autor: Archiwum Żagli
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.