List otwarty do Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej

2018-04-19 16:55 Waldemar Heflich / Tomasz Kowalczyk
Mazury - jezioro Jeziorak
Autor: Jan Liszkowski Mazury - jezioro Jeziorak

Właściciele i Gestorzy Mazurskich Portów, Stowarzyszenia oraz Fundacje prowadzące działalność na Mazurach napisali list otwarty do Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej – Marka Gróbarczyka. W piśmie zwracają uwagę na błędy w ustawie i wysokości opłat trudne do zaakceptowania przez wszystkich prowadzących działalność na wodach śródlądowych.

Osoby prowadzące działalność gospodarczą na Mazurach zwracają uwagę, że uchwalając nowe Prawo wodne pominięto konsultacje, które miały miejsce podczas posiedzenia Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki z dnia 5 lipca 2017 r.

W liście z dn. 18.04.2018 r. Właściciele i Gestorzy Mazurskich Portów, a także Stowarzyszenia i Fundacje podkreślają też, że w nowym Prawie wodnym zawarte są liczne błędy i nieścisłości, a ustawa daje ogromne, praktycznie dowolne możliwości interpretacyjne w ocenie stawki opłaty nakładanej przez Wody Polskie na użytkowników.

KLIKNIJ W PEŁNĄ TREŚĆ LISTU

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.