Bartosz Lisek radzi: Jak przygotować greckie śniadanie?
Odkrywanie smaków świata jest moim ulubionym zajęciem, to widać. W tym sezonie postawiłem na Grecję i nie zawiodłem się, dopiero co wróciłem z kraju pachnącego jaśminem i drzewami pomarańczowymi. Ponadto feta, oliwa, oliwki kalamata, wszechobecny szpinak, owoce morza, słońce, ludzie, jachty - jednym słowem 3 kilogramy obywatela więcej.
Gdybym nie pomyślał o tym, by zabrać ze sobą do Grecji jak najmniej, by do kraju móc przywieźć jak najwięcej, nadbagażu miał bym conajmniej 6 kilogramów, a to w przyzwoicie tanich liniach lotniczych kosztuje €10 od kilograma! Jogurt w ceramicznych kokilkach, świeżutka chałwa, oliwki, no i ta właściwa owcza feta, cieszą oko i podniebienia gości. Dziś zapraszam na greckie śniadanie po mojemu.
Przeczytaj również: Bartosz Lisek radzi: Gdzie kupić na Mazurach świeże ryby?
Na greckim jachcie czarterowym znalazłem sporych rozmiarów formę do pieczenia, zrobioną z cienkiej blachy, podobną do tortownicy, ale pozbawioną klamry i oddzielanego spodu. Dla mnie to było novum, które uratowało pewien poranny koncert życzeń. Na jachcie było nas sześcioro, a śniadaniem na życzenie był omlet. Mogłem stać przy patelni ileś czasu, ale po co, skoro ma się do dyspozycji piekarnik.
Składniki (na 6 osób)
- 9 jaj
- 2 duże pomidory
- 100 g greckiej fety
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- co w lodówce lub czego dusza zapragnie
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik.
- Jaja roztrzep porządnie ze świeżo mielonym pieprzem ale bez soli, feta zrobi swoje.
- Formę posmaruj cienką warstwą oliwy.
- Pomidora pokrój na dość grube plastry i wyłóż go na dnie blachy. Zalej jajami.
- Skrusz na to fetę, dodaj co chcesz: kapary, cebulę, kiszonego ogórka, kiełbasę, salami...
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do ścięcia się jaj. Nie ma potrzeby by "omlet" był rumiany, bo będzie wtedy za suchy. Mi zajęło to około 10 minut.
- W międzyczasie zblanszowałem na patelni szpinak z czosnkiem.
P.S. Dla większej załogi można użyć zwykłej prostokątnej blachy i też da radę.
Proporcje to minimum 1,5 jaja na osobę. Można dodać płatków owsianych, będzie wtedy bardziej syte.