Bartosz Lisek radzi: Jak przygotować greckie śniadanie?

2015-05-18 15:47 Bartosz Lisek / sailcook.com
Żeglarski kambuz - omlet
Autor: Bartosz Lisek / sailcook.com

Odkrywanie smaków świata jest moim ulubionym zajęciem, to widać. W tym sezonie postawiłem na Grecję i nie zawiodłem się, dopiero co wróciłem z kraju pachnącego jaśminem i drzewami pomarańczowymi. Ponadto feta, oliwa, oliwki kalamata, wszechobecny szpinak, owoce morza, słońce, ludzie, jachty - jednym słowem 3 kilogramy obywatela więcej.

Gdybym nie pomyślał o tym, by zabrać ze sobą do Grecji jak najmniej, by do kraju móc przywieźć jak najwięcej, nadbagażu miał bym conajmniej 6 kilogramów, a to w przyzwoicie tanich liniach lotniczych kosztuje €10 od kilograma! Jogurt w ceramicznych kokilkach, świeżutka chałwa, oliwki, no i ta właściwa owcza feta, cieszą oko i podniebienia gości. Dziś zapraszam na greckie śniadanie po mojemu.

Przeczytaj również: Bartosz Lisek radzi: Gdzie kupić na Mazurach świeże ryby?

Na greckim jachcie czarterowym znalazłem sporych rozmiarów formę do pieczenia, zrobioną z cienkiej blachy, podobną do tortownicy, ale pozbawioną klamry i oddzielanego spodu. Dla mnie to było novum, które uratowało pewien poranny koncert życzeń. Na jachcie było nas sześcioro, a śniadaniem na życzenie był omlet. Mogłem stać przy patelni ileś czasu, ale po co, skoro ma się do dyspozycji piekarnik.

Składniki (na 6 osób)

- 9 jaj
- 2 duże pomidory
- 100 g greckiej fety
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- co w lodówce lub czego dusza zapragnie

Przygotowanie

- Rozgrzej piekarnik.
- Jaja roztrzep porządnie ze świeżo mielonym pieprzem ale bez soli, feta zrobi swoje.
- Formę posmaruj cienką warstwą oliwy.
- Pomidora pokrój na dość grube plastry i wyłóż go na dnie blachy. Zalej jajami.
- Skrusz na to fetę, dodaj co chcesz: kapary, cebulę, kiszonego ogórka, kiełbasę, salami...
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do ścięcia się jaj. Nie ma potrzeby by "omlet" był rumiany, bo będzie wtedy za suchy. Mi zajęło to około 10 minut.
- W międzyczasie zblanszowałem na patelni szpinak z czosnkiem.

P.S. Dla większej załogi można użyć zwykłej prostokątnej blachy i też da radę.

Proporcje to minimum 1,5 jaja na osobę. Można dodać płatków owsianych, będzie wtedy bardziej syte.

Szukasz więcej przepisów kulinarnych, przydatnych trików kambuzowych? Czytaj regularnie na SailCook.com!

Żeglarski kambuz
Autor: Archiwum Żagli
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.